Aan Hogerwal breidt uit met breakdance battle

Ook dit jaar is de haven weer een weekend lang het toneel van de nationale graffiti-scene. Kunstenaars uit Nederland, België en Engeland strijken op 8 en 9 juni neer in Wageningen om de muren van Bruil en Van Leusden alweer voor de vierde keer te beschilderen met nieuwe kunstwerken. Dit jaar komt daar nog een groep straatkunstenaars bij: breakdancers uit de regio zullen strijden om een prijzenpot tijdens de eerste Hogerwal break battle.

Waar het festival in de randprogrammering al experimenteerde met dansvoorstellingen en muzikale programmering, legt ze nu de focus op een echte ‘street’ activiteit: breakdance battles.


In klassieke breakdance battle dansen individuen of duo’s om en om tegen elkaar en beslist een jury wie de winnaar is. Behalve het prijzengeld bepaalt de jurysamenstelling ook de status van het evenement. Om die reden schakelde Aan Hogerwal de hulp in van de landelijk bekende organisator B-you. Die wist drie mooie te strikken om de dansers te beoordelen: B-Boy Nazgul, B-Boy Sen en B-girl Mess zijn alle drie grote namen in de breakdance scene. Die laatste was voor corona nog finalist bij de Red Bull BC One, de grootste en meest prestigieuze één tegen één breakdance competitie van de wereld.


De battle is op zaterdag 8 juni vanaf 14 uur en is gratis toegankelijk voor bezoekers. Iedereen die een gooi wil doen naar de prijzen van 75 tot 250 euro, kan zich aanmelden via de website van het festival. Ben je als bezoeker van die battle aangestoken, dan kun je zondag zelf een poging wagen bij de workshop ‘Breakdance’ of ‘Commercial hiphop’.


Ook is er dit jaar weer ruimte om als bezoeker of amateur zelf te proeven aan de verschillende andere graffiti-vormen. Op zaterdag en zondag kun je als bezoeker bij de HoF (Hall of Fame) ‘kleuren op nummer’ met Don Slizerone of stoepkrijten voor gevorderden, maar je mag ook onder begeleiding je eigen experiment loslaten op de HoF met beschikbare spuitbussen.


Tot slot heeft de organisatie dit jaar ook voor het eerst een ‘guided tour’ waarbij een van de graffiti-kenners met bezoekers langs kunstwerken en hun makers loopt en vertelt over wat er te zien is en waarom het bijzonder is.